Pogoda jutro  Pogoda Poznań
0 -4

Makabryła 2016 roku: Posnania poza niechlubnym podium

KaT
piątek, 24.03.2017 r.
godz. 08.40
KaT | piątek, 24.03.2017 r., godz. 08.40
Makabryła 2016 roku: Posnania poza niechlubnym podium
fot. czytelnik

W tym tygodniu ogłoszono wyniki plebiscytu na Makabryłę 2016 roku. Wśród nominowanych do tej antynagrody było centrum handlowe Posnania. Ostatecznie znalazło się poza podium, co w tym przypadku jest dobrą informacją.

zakładka
POGODA
DZISIAJ
pogoda
2°C 1016 hPa
JUTRO
pogoda
0°C 1025 hPa
POJUTRZE
pogoda
-1°C 1030 hPa
NAJPOPULARNIEJSZE WIADOMOŚCI

Głosowanie w konkursie na Makabryłę organizowanym przez portal architektoniczny bryla.pl trwało do 16 marca. Dziś już wiadomo, że zwyciężyła Świątynia Opatrzności Bożej w Warszawie. Na drugim miejscu znalazł się Kościół Maryi Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła w Toruniu nazywany „kościołem ojca Rydzyka”. Trzecie miejsce przyznano nadbudowie zabytkowej kamienicy na rogu ulic Ruskiej i Kazimierza Wielkiego we Wrocławiu. Posnanię wyprzedziła jeszcze przebudowa kawiarni Fiore w Przemyślu.

Posnania znalazła się na piątym miejscu zestawienia, a to oznacza, że choć znalazła się w niechlubnym rankingu, to zdaniem internautów są obiekty, które bardziej zasługują na miano Makabryły od poznańskiego budynku. To i tak lepszy rezultat niż zwycięstwo w tym samym plebiscycie Poznań City Center (dziś Avenida) w 2014 roku i trzecie miejsce Galerii MM w 2013 roku.

Za makabryłę pomysłodawcy uznają budynek, pomnik lub inną budowlę, która wyjątkowo nie pasuje do otoczenia, jest za duża lub nieproporcjonalna, pstrokata i niefunkcjonalna. Po informacji o nominacji dla Posnanii, właściciel obiektu wystosował oficjalne stanowisko w tej sprawie. Oto fragment: „Nominacja Posnanii do konkursu makabryła jest bardzo subiektywna. To czy komuś podoba się dany koncept czy nie to kwestia gustu. Warto podkreślić, że Posnania została zaprojektowana przez renomowaną amerykańską pracownię RTKL. Do wykończenia obiektu wykorzystano materiały najwyższej jakości, a nad prawidłowym przebiegiem prac czuwał zespół międzynarodowych specjalistów. Nowoczesność obiektu podkreśla szklana fasada o powierzchni 2 tys. m2 i liczne przeszklenia, dzięki którym wnętrza wypełnia duża ilość światła dziennego. Przestrzenie wspólne zostały zaprojektowane na niespotykaną do tej pory skalę - są przestronne, wygodne, z wieloma miejscami do wypoczynku”.